Al meer dan een jaar vraagt Van Achter naar het intussen beruchte fietspadenplan. Ondanks een positief advies van de commissie voor de toegang tot de bestuursdocumenten, blijft de Brusselse regering dit halsstarrig weigeren. Vandaag besprak het parlement de gemotiveerde motie van Van Achter waarin het parlement de regering oproept om de wetgeving op openbaarheid van bestuur na te leven. Deze motie werd echter weggestemd door de meerderheidspartijen (OpenVLD, CD&V, S.pa, PS, Défi, CDH).

‘De muur moet gesloopt worden en een transparant huis moet opgericht worden’, verklaarde de Brusselse regering nog bij de stemming van de ordonnantie openbaarheid van bestuur in 1995. “Het bleken loze woorden want vandaag beroept de Brusselse regering zich op ‘de traditie’ om regeringsbeslissingen achter te houden”, vervolgt Van Achter. “Het is het minimum dat een regering de wet op openbaarheid van bestuur naleeft en zelfs dat gebeurt hier niet. Dit is een regering die het parlement niet respecteert en een Brusselse meerderheid die zichzelf als parlement niet respecteert.”

“Dit dossier draait niet langer om het fietspadenplan alleen. Dit draait om het fundamenteel gebrek aan transparantie en om illegale praktijken van de Brusselse regering waardoor dit parlement de Brusselse regering niet afdoende kan controleren. Wordt het niet hoog tijd om de tradities van de twintigste eeuw achterwege te laten en de sprong naar de 21ste eeuw te maken? Mogen de Brusselaars niet weten waar deze meerderheid mee bezig is? Ik zal het hier niet bij laten”, besluit Van Achter.