Eigenaars van een woning met energiecertificaat F en G (> 275 kWh/m² jaar) hebben tot 2033 de tijd om hun woning te renoveren naar E-niveau. Woningen in energieklasse D of E (151-275 kWh/m² jaar) moeten tegen 2044 minstens tot C-niveau gerenoveerd worden. Renoveert de eigenaar niet tijdig, dan treedt een automatisch boetesysteem in werking. Om dit alles te kunnen controleren, moet er in 2030 voor elke woning een EPB-certificaat zijn. Haalt een eigenaar dat certificaat niet, dan pleegt hij een milieumisdrijf en riskeert hij een boete tot 100.000 euro en een gevangenisstraf tot twee jaar.
Los van elke realiteitszin
“Dit is compleet los van elke realiteitszin”, reageert Cieltje Van Achter “Minister Maron pronkt er al langer mee dat Brussel zichzelf de meest onhaalbare klimaatdoelstellingen oplegt. Nu gaat hij verder en eist hij dat Brusselse eigenaars voor hem het onhaalbare doen. Wie tegen 2033 zijn woning niet renoveert, krijgt een boete in de bus. Zelfs een ouder koppel dat de stress van een grote renovatie helemaal niet meer ziet zitten en gewoon zijn oude dag thuis wil doorbrengen. Dat is onrechtvaardig.”
Meteen op de schop
Volgens Van Achter moet de Renovatiewet volgende legislatuur meteen op de schop. “Volgens de huidige regels moeten we tegen 2033 250.000 woningen renoveren. Dat zijn er 28.000 per jaar, terwijl we er vandaag jaarlijks zo’n vijf à zesduizend renoveren. Gelooft er iemand dat dat haalbaar is? Gaat onze administratie in 2033 250.000 woningen controleren en eventueel beboeten? Welke financiële ruimte heeft Brussel om Brusselaars hierbij te helpen? Hebben wij voldoende aannemers voor dit werk? De minister is niet eens klaar met zijn eigen huiswerk om een deftig EPB-certificaat aan te bieden.”
Fair
“We moeten onze slecht geïsoleerde woningen uiteraard renoveren en zo ook de energiefactuur voor Brusselaars doen dalen, maar dat moet op een faire manier door zoals Vlaanderen te focussen op renovatie na aankoop. Niet door tegen één deadline alle 250.000 eigenaars verplicht te laten renoveren.”