De Brusselse energiemarkt is het lelijke eendje in dit land: sinds het vertrek van Octa+ en Mega de voorbije zomer, zijn er nog amper 2 leveranciers actief die vrij contracten aanbieden aan nieuwe klanten. Er is aldus sprake van een duopolie en bijgevolg geen keuze voor de Brusselaar. “De ordonnantie van minister Maron om de energiemarkt aantrekkelijker te maken, zal echter weinig zoden aan de dijk brengen. De procedure voor de vrederechter blijft immers gewoon behouden. Zolang er geen structurele aanpassingen worden doorgevoerd aan de procedure voor de vrederechter, zal er geen enkele leverancier terugkomen naar de Brusselse markt.” meent Cieltje Van Achter, N-VA fractieleidster in het Brussels parlement. Bovendien verlegt deze regeling het probleem gewoon: behalve schulden bij de leveranciers zullen er nu ook schulden worden opgebouwd bij netbeheerder Sibelga. De Brusselse belastingbetaler zal vervolgens voor deze onbeperkte energielevering aan sociaal tarief opdraaien.

Deze ordonnantie van de meerderheid voorziet in een gewaarborgde levering voor huishoudens met schulden, waarbij distributienetbeheerder Sibelga als sociale leverancier energie zal leveren aan het sociale tarief voor een hernieuwbare periode van één jaar. Op die manier worden de kosten dus afgewenteld op Sibelga, en bijgevolg op de belastingbetaler. Bovendien kon bevoegd minister Maron geen duidelijkheid verschaffen over de impact van deze maatregelen op de werking van de netbeheerder Sibelga. Gelet op de hoge energieprijzen en het gebrek aan federale steunmaatregelen voor de gasfactuur, kan immers verwacht worden dat veel Brusselaars bij Sibelga zullen terechtkomen. In de ordonnantie wordt de procedure voor de vrederechter gewoon behouden. De leveranciers hebben al meermaals aangeklaagd dat zij, in tegenstelling tot in de andere gewesten, wanbetalers in Brussel enkel kunnen dwingen om hun openstaande rekeningen te betalen na een procedure bij het vredegerecht. Die procedures zijn erg ingewikkeld en nemen vaak jaren in beslag. Intussen moeten de leveranciers wel aan al hun financiële verplichtingen blijven voldoen, bijvoorbeeld aan de netbeheerders en de energieproducenten. Deze procedure wordt niet afgeschaft: indien de klant het afbetalingsplan ten aanzien van de leverancier niet respecteert of schulden opbouwt bij sociale leverancier Sibelga, dan wordt het contract tussen de leverancier en klant gewoon hervat. In dat geval moet de leverancier zich dus opnieuw tot de vrederechter wenden om het contract te kunnen opzeggen.

Wat tenslotte de uitrol van slimme meters betreft, blijft de minister op de rem staan. Terwijl er in Vlaanderen sinds juli 2019 al meer dan 1 miljoen digitale meters bij gezinnen en ondernemingen geïnstalleerd werden, blijft de hoofdstad steken op ongeveer 27.000 meters. Nochtans bepaalt een Europese richtlijn dat tegen 31 december 2024 minstens 80% van de eindafnemers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over een digitale meter moeten beschikken, en tegen 1 juli 2029 alle eindafnemers. Slimme metersystemen zijn immers een cruciale tool in de energietransitie. Door het inzicht dat men via de slimme meter krijgt in het energieverbruik, kan de consument slimmer omspringen met elektriciteit en aardgas door minder energie te verbruiken, te verbruiken wanneer stroom het goedkoopst is, etc. Op die manier, bv. door de meter te koppelen aan apps en ‘slimme’ huishoudtoestellen, kan de consument tevens aanzienlijke besparingen op de energiefactuur doorvoeren. Slimme meters zijn ook noodzakelijk om het distributienet toekomstbestendig te maken en te vermijden dat er zeer grote investeringen moeten gebeuren om het distributienet te versterken. Bij Ecolo blijkt echter een zeker wantrouwen tegenover moderne ontwikkelingen zoals 5G en de slimme meter. Zo wordt in de ordonnantie de uitdrukkelijke toestemming vereist voor zowel de installatie van de slimme meter als voor de gegevensuitwisseling. De N-VA heeft dan ook amendementen ingediend om de uitrol van slimme meters in Brussel te bespoedigen door o.a. deze uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker te schrappen. Op die manier wordt een brede uitrol van de slimme meter alsnog mogelijk.” besluit van Achter.