
Vlaams minister van Brussel en Media

Vlaams minister van Media kondigt educatief materiaal rond Netflix-hit ‘Adolescence’ aan
Er komt ook bij ons een educatief project rond de populaire fictiereeks ‘Adolescence’ op Netflix. Dat kondigde Vlaams minister van Media Cieltje Van Achter donderdag aan in de commissie Media van het Vlaams Parlement in antwoord op een vraag van Hannelore Goeman (Vooruit).
‘Adolescence’ vertelt het verhaal van een dertienjarige jongen die onder invloed van online radicalisering een klasgenote vermoordt. De serie wordt uitzonderlijk beschikbaar gesteld voor vertoning binnen Vlaamse scholen.
De Vlaamse overheid werkt samen met Netflix en Mediawijs aan ondersteunend lesmateriaal, geïnspireerd op gelijkaardige educatieve pakketten in het Verenigd Koninkrijk en Nederland, lichtte de minister toe. Het doel is om scholen op korte termijn te ondersteunen bij het bespreekbaar maken de invloed van sociale media op identiteitsontwikkeling, mentale gezondheid en genderrollen.
Bespreekbaar maken
“De reeks toont hoe digitale invloeden en eenzaamheid kunnen ontsporen wanneer jongeren onvoldoende ondersteuning krijgen, maar ook dat volwassenen en leerkrachten steeds vaker de voeling verliezen met de leefwereld van jongeren”, aldus Van Achter. “Het is belangrijk dat we leerkrachten en jongeren ondersteunen om dit soort thema’s bespreekbaar te maken en dat doen we door hen te voorzien van educatief en doordacht materiaal dat deze complexe sociale problematiek helpt te duiden.”
Het educatieve project maakt deel uit van een breder actieplan mediawijsheid, waarin jongeren centraal staan. De Vlaamse overheid wil hen helpen om bewuster en weerbaarder om te gaan met hun online omgeving - in nauwe samenwerking met ouders, scholen, jeugdorganisaties en de technologiesector.
De reeks maakt bovendien duidelijk dat extreem geweld bij jongeren niet te herleiden is tot één enkele oorzaak. Een verbod op sociale media is dan voor de N-VA ook geen doeltreffende oplossing. “We willen jongeren geen schermverbod opleggen, maar wél begeleiden in hoe ze digitale informatie verwerken,” zegt Van Achter. Goeman herhaalde dat Vooruit voorstander is van een verbod voor jongeren tot 14 jaar op sociale media.
