
Financiële dreiging
Brussel kampt met een begrotingstekort van 1,6 miljard euro, wat neerkomt op 25 procent van de inkomsten. Volgens Van Achter is een kredietverlaging door Standard & Poor’s in juni bijna onvermijdelijk. “Zodra de rating wordt verlaagd, ontstaat het risico dat Brussel geen geld meer kan ophalen. Dat betekent dat tal van lonen niet meer uitbetaald kunnen worden. Als de federale regering moet bijspringen, zal ze wel een saneringsplan moeten opleggen.”
Kritiek op werkloosheidsaanpak en hervormingsnood
Van Achter pleit voor een grondige hervorming van de Brusselse arbeidsmarkt. Ze wijst op de inefficiënte organisatie: Actiris besteedt slechts 16 procent van zijn personeel aan werkzoekendenbegeleiding en er zijn 19 afzonderlijke Missions Locales. “Te veel Brusselse werkzoekenden worden gewoon met rust gelaten. Dat moet aanklampender,” stelt ze.
Toekomstvisie voor Brussel
Van Achter pleit voor meer fiscale verantwoordelijkheid en efficiënte structuren in Brussel, zoals de fusie van politiezones en een eengemaakt stadsgewest. Ze benadrukt dat de Vlaamse Gemeenschap onmisbaar blijft voor Nederlandstalige dienstverlening in de hoofdstad. “Als de Vlaamse Gemeenschap zich terugtrekt, verdwijnt die dienstverlening volledig,” waarschuwt ze.